Contactează-ne telefonic
+40 744 674 210
Adresa de email
marketing@glassworld.ro

Scurtă istorie a sticlei

La început nu a fost vitrina, nici geamul, nici sticla de bere şi nici becul. La început a fost nisipul şi focul şi mai apoi întâmplări, care au produs în mintea omului antic mici sclipiri de geniu, ce au dus la descoperirea sticlei şi la ceea ce este astăzi industria de profil.

Ne putem oare imagina cum ar fi viaţa noastră fară sticlă? Credem că niciun om, locuitor al societăţii moderne, nu poate face acest exerciţiu de imaginaţie.

Folosită ca mod de protejare sau permiţând intrarea luminii în încăperile noastre, sticla are, în viaţa noastră de zi cu zi, pe de-o parte rol decorativ, iar pe de altă parte rol practic, ea fiind utilizată în atât de multe şi diverse domenii, încât chiar nu ne putem imagina cum ar fi viaţa fără acest produs al creativităţii omului.

Astăzi sticla este un material obţinut prin topirea în cuptoare speciale a unui amestec format din nisip de cuarţ, piatră de var, carbonat de sodiu şi alte materiale auxiliare.

Dar de unde vine sticla? Cum a apărut sticla? Cine-i „vinovat” de apariţia sticlei? Cum a evoluat sticla? Pe scurt am putea să răspundem astfel: sticla vine din trecut, a apărut dintr-o întâmplare, vinovat de apariţia ei este omul şi a evoluat de la foarte rudimentar la produsul excepţional şi avansat de astăzi. Dar o astfel de prezentare este totuşi prea sintetică. Prin urmare, vom păstra proporţiile sinteticului, însă vom aduce în atenţie acele detalii definitorii din viaţa şi evoluţia sticlei.

Cea mai veche sticlă, gasită în stare naturală, este cunoscută drept cea vulcanică, rezultată prin răcirea rapidă a lavei. Oamenii o foloseau pentru bijuterii sau pentru realizarea vârfurilor de lance, utilizate mai apoi la vânătoare.

Se pare totuşi că în Egipt s-a fabricat prima dată sticla pe la 1400 î. e. n.. Aici se găsesc figurate toate fazele fabricării şi prelucrării sticlei, găsindu-se inclusiv unelte şi aparate utilizate în acea perioadă.

Fenicienii, la rândul lor, preluând de la egipteni meşteşugul producerii sticlei, exportau în întreaga lume obiecte de podoabă, vase şi flacoane din sticlă. Poate şi din acest motiv s-a crezut iniţial că sticla a fost descoperită de aceştia.